Voorbereiding
We beginnen dit heerlijke kipgerecht met het marineren van de gesneden kipdijfilet in een mengkom met 125 gram yoghurt, 2 eetlepels citroensap, 3 teentjes knoflook, 1 eetlepel gember, 2 theelepels zout, 2 theelepels komijnpoeder, 2 theelepels garam masala en 2 theelepels paprikapoeder. Om het beste resultaat te bereiken raadt ik je aan om de knoflook te pletten of te persen in een knoflookpers en de gember vers te raspen.
Voor de kip gebruik ik graag kipdijfilet omdat dit vlees zich geweldig leent voor een low en slow bereiding in de Dutch Oven, maar je kan uiteraard ook kipfilet gebruiken. Het marineren van de kip duurt gemiddeld 1 tot 3 uur, afhankelijk van hoe smaakvol je de kip wil hebben. Ik heb de kip 3 uur laten marineren in de koelkast met behulp van een ovenschaal afgedekt met plasticfolie.
Bereiding
We gaan de barbecue aansteken en hem klaar maken voor direct grillen. Plaats een aanmaakblokje tussen de houtskool of briketten, steek het blokje aan, laat de deksel van de barbecue open en zet ook de onderste ventilatieopening volledig open. Wanneer het aanmaakblokje zijn werk heeft gedaan en volledig is gedoofd, sluit je de deksel en zet je de ventilatieschijf aan de bovenkant volledig open zodat je een maximale luchtstroom krijgt. Door de ventilatieschuiven in de juiste stand te zetten gaan we zorgen voor een temperatuur van 200˚C.
Om de kipdijfilet een grillsmaak mee te geven rijg ik de gemarineerde stukjes kip op bamboe- of houten sateprikkers en grill ik ze voor ongeveer 15 minuten tot ze aan de randen een beetje donkerbruin zijn. Ondertussen plaats ik ook de Dutch Oven of BBQ pan alvast op het rooster zodat de pan goed heet kan worden. Mocht je niet genoeg ruimte hebben op je barbecue om zowel de kip te garen als de Dutch Oven warm te laten worden, kan je de kip het beste na het garen in een voorverwarmde oven op een lage temperatuur een beetje warm houden.
Ondertussen gaan we dus aan de slag met de saus die gaat zorgen voor een geweldige smaak. Voor de saus verhitten we de olie in de pan en fruiten het uitje, de gember en knoflook tot ze “gaar”, maar niet bruin zijn. Voeg de komijn, kurkuma, koriander, paprika, chilipoeder en garam masala toe en roer de saus constant door gedurende 30 seconden, tot de kruiden hun geur afgeven. Roer vervolgens de tomatenpuree, tomatensaus en het water erdoor en breng het aan de kook en kook de saus voor ongeveer 5 minuten. Giet vervolgens de room erdoor en laat de saus nog even rustig doorkoken.
Terwijl de saus dikker wordt gaan we de basmatirijst koken. Ik heb voor basmatirijst gekozen omdat basmatirijst een lange korrel heeft en oorspronkelijk uit het noorden van India komt en we tenslotte een Indiase Curry aan het maken zijn. Breng voor het koken van de rijst een pan met 1,5 keer zoveel water als rijst aan de kook. Draai vervolgens het vuur lager en houd een kooktijd van ongeveer 10 minuten aan. Wanneer de rijst mooi gaar is draai je het vuur uit en laat je de rijst nog even stomen met de deksel op de pan, totdat al het water is opgenomen.
Als laatste halen we kipstukjes van de spiesjes af en laten ze nog 2 a 3 minuten in de saus meekoken. Garneer het gerecht met een beetje koriander en serveer met de basmatirijst of een lekker naanbrood.
Ingrediënten
VLEES & RIJST
500 gram kipdijfilet (gesneden in blokjes)
400 gram basmatirijst
MARINADE
125 gram yoghurt
2 eetlepels citroensap
3 teentjes knoflook (gehakt)
1 eetlepel gember (gehakt)
2 theelepels zout
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels garam masala
2 theelepels paprikapoeder
SAUS
3 eetlepels olie
1 grote ui (fijngehakt)
2 eetlepels gember (gehakt)
3 teentjes knoflook (gehakt)
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels gemalen kurkuma
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels chilipoeder
2 theelepels garam masala
70 gram tomatenpuree
800 gram tomatensaus
300 ml water
250 ml slagroom
Verse koriander (garnering)